7008. Sommerhus “Hummelbo”

7008. Sommerhus “Hummelbo”, 1932

Pris: 38,00 €

Byggesæt i resin og messing.

Indeholder:
– grundplade
– fire vægge
– tag
– skorsten
– to døre
– ætseark med vinduer og skilte
– gennemsigtig plastfolie til vinduesruder
– gardinpapir

Mål: Ca. 10 x 7,5 x 6,5 cm.

produktet er på lager

Historie:

Historien bag sommerhusene i Danmark startede allerede i 1800-tallet, da den engelske tradition med at bade i havet endelig kom til Danmark. Mens det i begyndelsen frem for alt var kunstnere og det bedre borgerskab, der opdagede det helt særlige lys i Skagen og Hornbæk, var det så sent som i den første halvdel af 20. århundrede, at sommerhustraditionen for alvor begyndte at udbrede sig i hele Danmark.

Det var først og fremmest to faktorer, der sørgede for, at feriehuskulturen begyndte at tage fart: Arbejderbevægelsens kamp for bedre arbejdsvilkår, som midt i 1920’erne henførte til, at den almindelige arbejder fik ret til 2 ugers ferie om året, samt en voksende mobilitet indenfor hele samfundet som et resultat af indføringen og udbredelsen af nye og moderne trafiksmidler – først og fremmest jernbanen. Nu var det mulig, at rejse alle mulige steder hen med toget, og hvor der ikke var jernbanestationer, kunne man tage hen med rutebilen.

Sådan havde det også været i Vedersø klit. Mens der i 1919 kun var registreret et enkelt sommerhus i klitterne, kom der skub i sommerhusbyggeriet eftersom badehotellet blev opført i 1927. I 1930’erne begyndte den lokale købmand Niels Skytte sammen med hotelejeren Christian Larsen at bygge stråtækte sommerhuse som både var beregnet til udlejning til feriegæster samt indkvartering af strandede sømænd, indtil deres hjemtransport blev organiseret. Det var allerede dengang at kommunen udviklede en slags lokalplan med nogle skrappe byggeklausuler, der bl. a. foreskrev, at husene måtte være grundmuret og have stråtag. Endvidere skulle der være en minimal afstand på 20 meter mellem de enkelte huse og ingen hus måtte være højere end 6 meter over terrænen. Disse regler er stadig gældende, og det er nok grunden, at Vedersø Klit stadigvæk er et af de smukkeste sommerhusområder i hele Danmark.

Et af de traditionelle huse fra det gamle Vedersø Klit er ”Hummelbo” fra 1932, beliggende på en stor åben klitgrund i den historiske del af sommerhusområdet. Huset, som er indrettet med stue, køkken, to soveværelser og badeværelse, er et næsten prototypiskt eksempel på de gamle huse fra den første generation. Selvom huset gennemgik en grundig ombygning med bl. a. forhøjning af taget med udbygning af tagetagen, blev den generelle udformning ellers stort set bibeholdt. I dag fremstår det idylliske hus i perfekt stand og er registreret som ”bevaringsværdig ejendom”.

 

Comments are closed.