7003. Sommerhus, 1932

7003. Sommerhus “Tophuset”, 1932

Pris: 38,00 €

Byggesæt i resin og messing.

Indeholder:
– grundplade
– fire vægge
– tag
– skorsten
– ætseark med dør, vinduer og skilte
– gennemsigtig plastfolie til vinduesruder
– gardinpapir

Mål: Ca. 11 x 7 x 6 cm.

produktet er på lager

Historie

Historien bag sommerhusene i Danmark begyndte allerede i 1800-tallet, da den engelske tradition med at bade i havet endelig kom til Danmark. Mens det i begyndelsen frem for alt var kunstnere og det bedre borgerskab, der opdagede det helt særlige lys i Skagen og Hornbæk, var det så sent som i den første halvdel af 20. århundrede, at sommerhustraditionen for alvor begyndte at udbrede sig i hele Danmark.
Det var først og fremmest to faktorer, der sørgede for, at sommerhuskulturen begyndte at tage fart: Arbejderbevægelsens kamp for bedre arbejdsvilkår, som midt i 1920’erne henførte til, at den almindelige arbejder fik ret til to ugers ferie om året, samt en voksende mobilitet indenfor hele samfundet som et resultat af indføringen og udbredelsen af nye og moderne trafiksmidler – først og fremmest jernbanen. Nu var det muligt at rejse alle mulige steder hen med toget, og hvor der ikke var jernbanestationer, kunne man tage dertil med rutebilen.
Sådan havde det også været i Vedersø Klit. Mens der i 1919 kun var registreret et enkelt sommerhus i klitterne, kom der skub i sommerhusbyggeriet, da badehotellet blev opført i 1927. I 1930’erne begyndte den lokale købmand Niels Skytte sammen med hotelejeren Christian Larsen at bygge stråtækte sommerhuse, som både var beregnet til udlejning til feriegæster og til indkvartering af strandede sømænd, indtil deres hjemtransport blev organiseret. Kommunen udviklede allerede dengang en slags lokalplan med nogle skrappe byggeklausuler, der bl. a. foreskrev, at husene skulle være grundmurede og have stråtag. Endvidere skulle der være en minimumsafstand på 20 meter mellem de enkelte huse, og intet hus måtte være højere end 6 meter over terrænet. Disse regler er stadig gældende, og det er nok grunden til, at Vedersø Klit stadigvæk er et af de smukkeste sommerhusområder i hele Danmark.
Blandt de helt traditionelle huse hører Tophuset fra 1932. Det næsten ikoniske hus står nærmest parkeringspladsen og strandstien på en lille forhøjning, lige foran den yderste klitrække hen mod Vesterhavet, og det er et typisk eksempel på de små, lavbyggede huse fra den første generation. Huset var oprindeligt kortere end i dag med et tilbygget udhus på nordgavlen, men blev i 1990 forlænget mod nord, hvorved husets eneste soverum blev større, og huset fik som erstatning for det oprindelige udhus et moderne badeværelse med adgang via det åbne køkken. I 2017 blev sydgavlens trefagsvindue erstattet med den store, tofløjede sprossedør for at give mere lys inde i stuen samt direkte adgang til den hyggelige lille terrasse. I dag er huset indrettet som sommerhus til to personer og udlejes over hele året til feriegæster. Huset er klassificeret som ”bevaringsværdig ejendom”.

Comments are closed.