5001. Købstadshus5001. Kleinstadthaus

smalltown house Kleinstadthaus

5001. Byggesæt i resin. Pris: € 30,-

Produktet er ikke på lager

Meget detaljeret rækkehus med fine gesimser og mange andre detaljer. Huset er udviklet efter originale tegninger. Det er lavet i resin med vinduer og døre i ætset messing. Dette byggesæt er nemt at bygge og derfor meget velegnet for begyndere.

Mål: 4,3 x 7,4 x 8,4 cm.

Historie:
Det, som i dag er det mondæne H.C. Andersen-kvarter, var engang byens slumkvarter. Det er bygget på resterne af Sortebrødre Klostret i Odense, som blev grundlagt helt tilbage i 1200 årene. I middelalderen, efter reformationen, blev klostret afviklet, og på stedet, hvor kirken og kirkegården lå, udviklede sig hurtigt et fattigkvarter. Der blev bygget små, mest en etages huse med tarveligt indrettede lejligheder, der var beregnet for fattige. Resterne af det gamle klosterkirkegård blev til fattigkirkegård, og området blev stadig kaldt Sortebrødre Kirkegård. H.C. Andersen-kvarteret består hovedsageligt af 1-2 etages forhuse med 1 etages baghus, som hovedsageligt blev opført i midten af 1800-tallet. De meget små og overbebyggede ejendomme er med til at give kvarteret et meget særegent gadebillede, og de gamle huse er i dag velbevaret og meget eftertragtet. Bag husene findes der interne smukke stier med indlagte grønne områder, som er karakteristiske i flere danske byer hen til stationsbytidsalderen. Midt i kvarteret ligger H.C. Andersens Hus, hvor man mener H.C. Andersen blev født i 1805. I kvarteret findes der blandt andet Nygade, det nuværende Rosengade, som i Folkemundet blev kaldt Fy-gaden, da de prostituerede dengang holdt til her. Gadenavnet Ramsherred i kvarteret er kendt i andre byer og blev brugt for oprindelig berygtede gader i udkanten af byerne.
Det foreliggende byggesæt har sit forbillede i Bangs Boder 18-20. Gadenavnet Bangs Boder kendes fra 1600-tallet som ”Christoffer Bangs Boe”. Bang var i 1500-tallet rådmand i Odense og havde en gård i Overgade. Boder var rækkehuse bygget af rigmænd med henblik på udlejning til byens fattige. Disse boder var generelt meget små, og ofte blev der efterhånden to parceller sammenlagt til et større ejendom. Dette er også tilfælde med Bangs Boder 18-20, som blev sammenlagt i slutningen af 1960erne og i dag er et enkelt ejendom (se Danscale # 5003).

Historisk information: Lars Bjørnsten, Odense. Historisk atlas.smalltown house Kleinstadthaus

5001. Bausatz aus Resin. Preis: 30,00 €.

Sehr detaillierter Bausatz von einem Reihenhaus mit feinen Gesimsen und vielen anderen Details. Das Haus wurde nach originalen Zeichnungen rekonstruiert. Es wurde aus Resin gegossen mit geätzten Fenstern und Türen aus Messing. Dieser Bausatz ist sehr einfach zu bauen und daher auch für Anfänger geeignet.

Maße: 4,3 x 7,4 x 8,4 cm.

Comments are closed.